Tuesday, May 8, 2012

Werkgevers betalen eerste zes maanden WW

Werkgevers betalen eerste zes maanden WW
Volgens het begrotingsakkoord dat de Kunduz-coalatie (bestaande uit VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) heeft vastgesteld, zijn werkgevers verplicht om de eerste zes maanden van de WW-uitkering te betalen. Dat kan verregaande gevolgen hebben, met name voor kleine bedrijven.

Nederlands Stabiliteitsprogramma
Het plan om werkgevers de eerste zes maanden van de WW-uitkering te laten betalen, is vastgelegd in het Nederlands Stabiliteitsprogramma. Dit bezuinigingsakkoord ligt inmiddels bij de Europese Commissie.
Werkgeversdeel WW afgeschaft
Het werkgeversdeel voor de WW wordt afgeschaft in 2013. Hierin zit ook een deel Ziektewet. Dat deel stijgt ieder jaar. Vanaf 2013 gaan werkgevers meer WW-premie betalen. Het levert 500 miljoen extra inkomsten op voor de Rijksoverheid. Met ingang van 1 januari 2014 zijn de eerste zes maanden WW voor rekening van de werkgever. De verplichting geldt niet bij ontslag op staande voet.
Ontslagvergoedingen beperkt
Ontslagvergoedingen worden beperkt. Het bedrag dat werkgevers aan WW-uitkering betalen gedurende de eerste zes maanden na het ontslag, mag volledig in mindering worden gebracht op de ontslagvergoeding. Het overige gedeelte moet worden ingezet voor (om)scholing van de werknemer en zogenaamde “van werk naar werk trajecten”.
Duur en hoogte WW-uitkering
Daarnaast stijgt de eindheffing voor buitensporig hoge ontslagvergoedingen van 30 naar 75%. De duur van WW-uitkeringen blijft gelijk. Ook de hoogte van de WW-uitkering blijft ongewijzigd.
Werkgevers betalen eerste zes maanden WW
Samengevat worden de volgende bezuinigingen doorgevoerd;
  • Werkgevers gaan vanaf 2013 meer WW-premie betalen
  • Werkgevers betalen vanaf 2014 de eerste zes maanden van de WW-uitkering
  • De hoogte van de ontslagvergoeding wordt beperkt en in mindering gebracht op het eerste half jaar WW. Excessieve ontslagvergoedingen worden belast met een hoger belastingtarief: van 30% eindheffing naar 75% eindheffing
  • De kosten worden dus afgewenteld op de werkgever. Met name bij kleine ondernemers kan deze nieuwe regeling voor problemen zorgen.

No comments:

Post a Comment