Saturday, May 12, 2012

Inkomenstoets bijstand 2012

Inkomenstoets mogelijk afgeschaft
In 2012 geldt er een inkomenstoets voor de bijstand. Deze controversiële maatregel is bedoeld om een stapeling van uitkeringen achter de voordeur tegen te gaan. Maar volgens het begrotingsakkoord voor 2013 wordt de inkomenstoets toch niet doorgevoerd.

Recht op bijstand
De bijstand (Wet werk en bijstand) is een sociaal vangnet voor mensen die niet in aanmerking komen voor een andere uitkering en niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, zijn verplicht om werk te zoeken. Om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering, moeten zij aan diverse voorwaarden voldoen. Zo is er een vermogenstoets. Iemand die een bijstandsuitkering aanvraagt, mag maximaal ongeveer € 5.000 aan eigen vermogen hebben.
Met ingang van 1 januari 2012 is de Wet werk en bijstand (WWB) veranderd. Er gelden nieuwe regels voor mensen die een bijstandsuitkering aanvragen en mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. Nieuw is de zogenaamde inkomenstoets voor het hele gezin. Het hele gezin krijgt gezamenlijk één bijstandsuitkering.
Inkomenstoets bijstand 2012
De inkomenstoets voor de bijstand zou per 1 juli 2012 in werking treden. Duizenden bijstandsgerechtigden zouden na deze datum hun uitkering volledig of gedeeltelijk verliezen, omdat het inkomen van alle huisgenoten samen bepaald of er recht is op een bijstandsuitkering.
Inkomenstoets afgeschaft
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de inkomenstoets met terugwerkende kracht wordt afgeschaft. Dat is nodig, want de inkomenstoets geldt al voor nieuwe aanvragen sinds 1 januari 2012. Voor bestaande gevallen is de ingangsdatum 1 juli 2012.In veel gemeenten wordt de inkomenstoets voor de bijstand opgeschort. In sommige gemeenten wordt de regeling wel doorgezet.
Wet werken naar vermogen in 2013
In 2013 worden de bijstand, de Wajong en de sociale werkvoorziening (Wsw) samengevoegd tot één regeling aan de onderkant van de samenleving: de Wet werken naar vermogen. Het uitgangspunt is dat werk boven uitkering gaat. De nadruk komt te liggen op wat iemand wel kan, in plaats van op de arbeidshandicap. Wie aan de slag kan, moet aan de slag.
Het is onduidelijk of de wet zal worden doorgevoerd na de val van het kabinet-Rutte. Diverse partijen in de Tweede Kamer willen de wet controversieel laten verklaren. De wet wordt dan voorlopig in de ijskast gezet.

No comments:

Post a Comment