Saturday, July 18, 2015

Psychische problemen op het werk: vertellen of niet?

Het kan een lastige keuze zijn: moet je je werkgever vertellen dat je met psychische of psychiatrische problemen kampt of houd je het voor je? Vertellen of verzwijgen? En op welk moment kun je dat het beste doen?

Psychische problemen op je werk
Er zijn allerlei soorten psychische problemen. Als deze langere tijd aanwezig zijn en je dagelijks functioneren beperken, spreken we van een stoornis. Van eetstoornissen tot angststoornissen, van burn-out tot smetvrees. Sommige zijn van tijdelijke aard, andere draag je een leven lang met je mee.
Ze beïnvloeden je dagelijks leven, dus ook op het werk heb je er last van. Lijd je aan een depressie, dan kan het moeilijk zijn om je te concentreren op je werkzaamheden. Ook heb je misschien eerder de neiging om je ziek te melden, omdat je zo tegen de dag opziet. Het trekt een zware wissel op je leven. Of je het nu wilt of niet, je neemt je psychische problemen mee naar je werk. 

Vertellen of niet?
Misschien merken je collega's het een en ander. Je hebt last van huilbuien, je bent erg prikkelbaar of je stemming kan zomaar omslaan. Of je het vertelt of niet, is een ingewikkelde keuze die je niet zomaar maakt. Als je openheid van zaken geeft, kan dat zorgen voor begrip. Collega's kunnen er rekening mee houden. Maar het kan ook tegen je worden gebruikt. Zeker als het de vraag is of je contract wordt verlengd, kan dit je doen besluiten het voor je te houden.

Of je het vertelt of niet, is een persoonlijke keuze. Maar om je de keuze wat makkelijker te maken, zet ik hier de voordelen en nadelen op een rij.

Voordelen
  • De werkgever kan er rekening mee houden. Sterker nog: dat is hij verplicht, volgens de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte.
  • Je kunt verlof opnemen en de werklast verminderen als dat nodig is.
  • Je loopt niet meer met een 'groot geheim' rond en kunt meer jezelf zijn op je werk.
Nadelen
  • De kans is aanwezig dat je contract niet wordt verlengd. 
  • Je kunt worden onderschat: collega's denken dat je het werk niet aan kunt, op grond van je psychische aandoening.
  • Je moet twee keer zo hard je best doen om te bewijzen dat je het werk aankunt.
  • Als collega's weten dat je met psychische problemen kampt, kunnen ze je anders behandelen.

No comments:

Post a Comment