Tuesday, January 25, 2011

Bezwaarschrift opstellen

Als u het niet eens bent met een beslissing die een overheidsinstantie heeft genomen, kunt u zich tegen het besluit verzetten door een bezwaarschrift in te dienen. In dit artikel leest u hoe dit in zijn werk gaat en hoe een bezwaarschrift eruit ziet.
Beschikkingen
Meestal wordt er een bezwaarschrift geschreven naar aanleiding van een beschikking. Een beschikking   is een schriftelijk besluit dat afkomstig is van een bestuursorgaan, gericht op een individuele persoon of op een concrete zaak.
Bezwaar maken – Bezwaarschrift indienen
Wie het niet eens is met een besluit van een bestuursorgaan (overheidsinstantie) , moet eerst schriftelijk bezwaar maken bij het bestuursorgaan die de beschikking genomen heeft. Het is in de meeste gevallen niet mogelijk om direct in beroep te gaan bij de rechtbank.
Opstellen van een bezwaarschrift
De eerste stap in het verzet tegen een beschikking is het opstellen van een bezwaarschrift. Een bezwaarschrift is een brief waarin de belanghebbende uitlegt waarom hij het niet eens is met het besluit. Het bezwaarschrift is gericht aan de overheidsinstantie die de beslissing heeft genomen.
Eisen bezwaarschrift
Een bezwaarschrift moet aan een aantal eisen voldoen. In een bezwaarschrift staan in ieder geval vermeld:
  1. Uw naam en adres
  2. De datum van het bezwaarschrift
  3. Een omschrijving van de beslissing waarmee u het niet eens bent
  4. Stuur een kopie mee van de beslissing
  5. U moet de inhoudelijke bezwaren tegen het besluit aangeven: waarom bent u het oneens met het besluit?
  6. Uw handtekening

Termijn bezwaarschrift
Als u te laat bent met het indienen van een bezwaarschrift, wordt uw bezwaarschrift niet meer in behandeling genomen. U hebt dan geen mogelijkheden meer om tegen de beslissing in verzet te gaan. Over het algemeen bedraagt de termijn zes weken. De termijn begint te lopen met ingang van de dag na de verzending van de beschikking.

Bezwaarschrift geen schorsende werking
Als de overheidsinstantie een bepaalde beslissing heeft genomen en als u daartegen bezwaar maakt, heeft dit geen schorsende werking. Het besluit blijft instant en de gevolgen van het besluit waartegen u bezwaar hebt gemaakt, lopen door.

Wanneer bericht over bezwaarschrift?
Voordat de het bestuursorgaan een beslissing neemt, wil zij meestal eerst in gesprek gaan met de belanghebbende (degene die het bezwaarschrift heeft ingediend). Dit wordt “horen van de belanghebbende” genoemd. U hebt dan de gelegenheid om uw bezwaarschrift mondeling toe te lichten.

Beschikking op bezwaar
Overheidsinstanties zijn verplicht om een beslissing te nemen over het bezwaarschrift: de “beschikking op bezwaar”. U krijgt deze beschikking op bezwaar thuisgestuurd. De gemeente heeft zes weken de tijd om te reageren op het bezwaarschrift. Deze periode kan worden verlengd met vier weken. Het UWV en de SVB hebben dertien weken de tijd.

No comments:

Post a Comment